HIDRATAREA SI CALITATILE UNEI APE POTABILE
Omul poate supravietui fara mancare aproximativ 5 saptamani ( undeva la un maximum de 40 de zile), dar fara hidratare, maximum 3-5 zile.
70% din corpul unui om este reprezentat de apa; continutul in apa al organismului variaza insa de la o persoana la alta si de asemenea de la o anumita structura din organism fata de alta ( exemplu: creierul si musculatura avand un procent mai ridicat de apa decat cea care exista la nivelul oaselor);
Rezervele de apa din organism sunt implicate in aproape toate procesele metabolice din organism,incluzand:
-digestia,
-absorbtia,
-circulatia ,
-excretia;
Apa reprezinta de asemenea principalul transportor al nutrientilor in interiorul organismului;
Apa este cea care ajuta la:
-reglarea temperaturii organismului si la excretia produsilor de degradare din organism;
Astfel ,inlocuirea apei ce se pierde prin transpiratie si excretie este absolut necesara pentru ca intregul organism sa functioneze in parametrii normali.
Cu inaintarea in varsta,senzatia de sete care apare in mod obisnuit la organismele tinere incepe sa se estompeze; In acelasi timp rezervele de apa din organism scad procentual ,fata de cele existente in mod normal in perioada copilariei si cea de adult tanar;Este motivul pentru care este necesar ca aceasta grupa de varsta ( care incepe undeva ,dupa 50 de ani ,conform ultimelor studii ) sa consume apa, chiar si in absenta setei.; Asta nu inseamna insa ca, din pacate ,adultul tanar, adolescentul sau chiar copilul, consuma suficienta apa pentru a-si echilibra balanta necesara pierdere-recuperare apa de depozit; Am avut nu o data cazuri in care am constatat ca apa este bauta doar pentru eliminarea senzatiei de gat uscat,dar nu suficient pentru refacerea depozitelor de apa.
O apa de calitate este benefica pentru a elimina sau diminua posibilele probleme de sanatate. ( enumar ca si exemplificare: probleme intestinale- precum constipatia, afectiuni ale vezicii urinare si ale rinichilor, dureri de cap- ce isi pot reduce din intensitate prin consumul de apa; bufeuri, atacuri de panica,intolerante alimentare, hiperaciditate,crampe musculare,sindromul oboselii cronice sau cel al „asteniei de primavara”);
Fara un consum adecvat de apa ne vom intoxica practic cu proprii produsi de degradare metabolica.
Desigur exista o multitudine de variante pentru care puteti opta, atunci cand vine vorba de hidratare: de la utilizarea apelor microbiologic pure pana la filtrarea apei utilizand carbon activat,carbon filtru,distilarea apei, filtrare cu ajutorul unui dispozitiv ce utilizeaza osmoza inversa, dedurizarea apei sau folosirea asa cum am scris mai sus a apelor plate din comert, adaptate varstei pentru care se face hidratarea ( sub un an aveti exemple; peste un an, retineti in linii generale schema prezentata de mine mai sus).
Комментариев нет:
Отправить комментарий